Bemutatkozás

Felmenőim között nem voltak ötvösök, és nem terveztem soha, hogy kézműves leszek. Több mint tíz éven keresztül jogászként dolgoztam. A tűzzománc technikával 2015-ben találkoztam először. Magához vonzott, és szép fokozatosan sikerült egymásba gabalyodnunk. 

Ötvös tűzzománc ékszerek

A zománccal történt ismerkedés során jutottam el Ötvös Nagy Ferenc mesterkurzusaira, ahol az ötvös-zománc technika minden fortélya megtanulható. A zománcozás tulajdonképpen az ötvös tárgyak díszítésének egyik módja és ez irányított magának az ötvös szakmának a megismeréséhez. Budapesten, a Szimultán Művészeti Iskolában tanultam, ahol Vékony Fanni vezetett be a fémművesség és az ékszertervezés rejtelmeibe. Ettől fogva saját önismereti utam összefonódott az ékszerkészítéssel, az ékszerekkel való önkifejezés lehetőségével, a saját magunkkal harmóniában való együttélés megteremtésével.

Koronként változott az ékszerviselés célja, jelentősége. Azt látom, hogy az ékszerviselés sok embernél nem tudatos: ajándékba kapta a medált, vagy passzol a fülbevaló színe a blúzához. Pedig  az ékszerválasztás rengeteg dolgot elmond saját magáról, ahogyan az öltözete, testtartása, beszéde is. Úgy gondolom, hogy a jól megválasztott, testalkathoz, arcformához vagy akár évszaktípushoz illő ékszerek viselése támogatja a saját megjelenésünket, része lehet az önkifejezésnek és a saját stílus kialakításában nagy szerepet játszik. A kiegészítők viselésével üzenetet közvetítünk mindazoknak, akikkel személyesen kapcsolatba lépünk.

A KONYSSA márka létrehozásával alternatívát kínálok önmagunk kifejezéséhez, értékrendünk tükrözéséhez. Az általam tervezett és elkészített ékszereket bemutató márka nevét a saját nevem betűiből állítottam össze:

dr. Kónya-Kiss Andrea
a Konyssa ékszerek tervezője, készítője