Alkotói gondolatok

Az ötvös tárgyak zománccal történő díszítése az ókori Egyiptom idejére nyúlik vissza és a későbbi korokban leginkább a szecessziós stílusú alkotásokon jelenik meg. A zománcozott munkák azonban megfelelő tervezéssel frissé, modernné ezáltal egyedivé tehetők. Munkáimban a hagyományos ötvös-zománc technikák (rekesz-, sodrony-, beágyazott és áttört zománc) megőrzésére törekszem, és igyekszem a modern formavilágba beillő tárgyakat készíteni.

Az általam tervezett ékszerek, ékszersorozatok a jelen korban is érdekes témákra épülnek, irodalmi alkotások témáját dolgozzák fel vagy a legjobb művész, a természet alkotásaiból merítenek ihletet.  A különböző jelképek és a színek, formák, textúrák, anyagok, drágakövek mint szimbólumok segítik az érzések, a mondanivaló kifejezését. Mindezekhez igyekszem megkeresni a leginkább megfelelő technikát.

Munkáim között legfőképp rekesz-, sodrony-, beágyazott és áttört zománc technikával készített tárgyak szerepelnek. Mindezek egy tárgyon belül, kombinálva is megjelenhetnek. Újabb és újabb alternatív anyagokat (például fát) vonok be és a zománcozás mellett más technikákat is használok a készítés során, hogy minél kifejezőbb tárgyak születhessenek.

Szeretem a kihívásokat! A megálmodott témát, kompozíciót mindig megpróbálom kiemelni a síkból. Így a sokszor több darabból, hajlított felületekből álló alkotás zománcozása során újabb és újabb megoldandó helyzetekkel nézek szembe. Számomra ez teszi igazán izgalmassá a tervezést és a megvalósítást.

Többször mondták már nekem, hogy a modern technikákkal bármit elő lehet állítani könnyedén, nagyobb darabszámban is. Nyilván megfelelő tervezéssel ezek a munkák is tetszetős darabok. Egy kézműves alkotás és például egy 3D nyomtatóval készített tárgy viszont más hatást vált ki és más-más mondanivalót tud a legkifejezőbben megjeleníteni.

Ha valaki kézzel készített kiegészítőt, ékszert, táskát választ magának, már azzal is sokmindent elmond saját értékrendjéről, stílusáról, és arról, hogy mennyire értékeli önmagát: nem egy tömegtermék, hanem egyszeri és megismételhetetlen.

 

„A divat változik, a stílus örök.” Yves Saint Laurent